Tuesday, June 9, 2009

Chocolate Sponge Cake


225g tepung serbaguna
4 sdb serbuk koko
175g gula
6 biji telur
80ml air
80ml minyak jagung

Cara-cara:

1. Campur dan pukul kesemua bahan kecuali minyak selama 4 minit dgn kelajuan sederhana.
2. Masukkan minyak dan pukul selama 1 minit dengan kelajuan rendah.
3. Masukkan ke dalam loyang.
4. Bakar pada suhu 180C selama 50 - 60 minit (bergantung pada oven masing-masing) sehingga masak.

Topping ganache:
Campurkan whipping cream & coklat masakan. Sukatan aku tak ingat pasal aku tak sukat pun. Aku main agak-agak aje.

** Kek ini untuk harijadi abah aku pada 3 Jun yg lalu. Buat untuk anak-anak buah yg ramai tu makan. Tak sempat nak deco apa-apa dah kena serbu... hehehe.

2 comments:

  1. salam anna,
    seronok masak kalau hasilnya habis diserbu..kan? hihihi
    nampak cantik menjadi kek tu. akak ni kalau buat kek kejap jadi kejap tak jadi...

    p/s: hubby keluar kan..semoga segala urusan dipermudahkan ALLAH SWT.

    ReplyDelete
  2. Hi Anna, I bumped into your website when I was looking for receipe for bahulu via google image :)

    I really like your sponge cakes receipe, it look s simple and the cake look yummy, hope i can try to bake that somedays. thanks for sharing, i'll be visiting your website soon.

    ReplyDelete